home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
A Durindó és a Gyöngyösbokréta Kishegyesen
Tomek Viktor
2009.06.03.
LXIV. évf. 22. szám
A Durindó és a Gyöngyösbokréta Kishegyesen

Dr. Szöllősy Vágó LászlóA vajdasági magyarság legtömegesebb fesztiváljának házigazdája az idén Kishegyes. Itt tartják meg június első hétvégéjén, június 5-én (pénteken) és 6-án (szombaton) a 33. Durindót, 7-én (vasárnap) pedig a 46. Gyöngyösbokrétát. Dr. Szöllősy Vágó László, a Vajdasági Ma...

Dr. Szöllősy Vágó László

A vajdasági magyarság legtömegesebb fesztiváljának házigazdája az idén Kishegyes. Itt tartják meg június első hétvégéjén, június 5-én (pénteken) és 6-án (szombaton) a 33. Durindót, 7-én (vasárnap) pedig a 46. Gyöngyösbokrétát. Dr. Szöllősy Vágó László, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség főtitkára, a Fesztiváltanács elnöke lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy azért választották a rendezvény helyszínéül Kishegyest, mert az idén lesz a hegyesi csata 160. évfordulója, illetve a településen Mátyás király-szobrot avatnak.
- A Durindóra 105 nevezés érkezett, a Gyöngyösbokrétára pedig 37. Amint az utóbbi években gyakran, úgy most is vannak olyanok, akik először vesznek részt a rendezvényen, vagyis évről évre bővül a megmozduláson részt vevők száma. Természetesen az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy vannak olyan csoportok is, amelyek az idén nem jöhetnek el, de ezeket fiatalok váltják fel - mondja dr. Szöllősy Vágó László, majd hozzáteszi, hogy a népzenének és a néptáncnak a fiatalok körében nagy tömegbázisa van. - Mindez reménykeltő, hiszen ha a jelenlegi hagyományőrző nemzedék kiöregszik, lesz folytatás. Jelenleg a csoportok, a művészeti egyesületek körében a szó szoros értelemben vérfrissítés zajlik. Észre lehet venni a tánccsoportokon a fiatal koreográfusok keze munkáját, és észre lehet venni a Durindón a fiatal népdalkör-vezetők kézjegyét. Vagyis egyfajta minőségi változás megy végbe. Ez persze annak is tulajdonítható, hogy a rendezvény funkciója megváltozott.
Korábban, amikor a rendezvényt útjára indították, a mozgalomhoz elsősorban a hagyományőrző falvak (Gombos, Doroszló, Bácskertes, Horgos) csatlakoztak. A cél azokban az időkben az volt, hogy a csoportok bemutassák azt a hagyományt, amely már eltűnőben van, de még él. Ehhez képest a rendezvény funkciója megváltozott, ma már főleg az esztétikai, a művészeti élményre helyezik az együttesek a hangsúlyt.
- Tehát már nem arról van szó, hogy a csoportok jól vagy rosszul adják elő a darabot, jól táncolnak-e vagy rosszul, hanem ennél sokkal többről. Fogyatékosságnak érzem azt, hogy kevés a saját anyag. A táncosok esetében ez némiképp érthető is, hiszen nincsenek rögzítve a régi koreográfiák. A népdalok esetében más a helyzet: művészettörténészeink az utolsó pillanatban mentették át az anyagot. Ennek ellenére a csoportok a divatot követve ,,idegen'', erdélyi, moldvai, gyimesi anyagból gazdálkodnak. Ez a jelenség már a Szólj síp, szólj!-on is fellelhető, vagyis a pici gyerekeket nem a saját zenei anyanyelvükön neveljük.
A két rendezvény egyre népesebb, évek óta arról szól a fáma, hogy a mozgalmat meg kellene reformálni. Az évek alatt több ötlet is felmerült ezzel kapcsolatban. Például sokan úgy gondolják, hogy néhány nappal meg kellene hosszabbítani a seregszemlét, de vannak olyan elképzelések is, amelyek a Durindót és a Gyöngyösbokrétát különválasztanák.
- Nemrég volt egy tematikus ülésünk Kishegyesen, és azon mindenki egyetértett abban, hogy a jelenlegi helyzeten változtatni kell, de senki sem tudott megoldást találni a problémára. A rendezvény tömegessége nehezíti a szervezők, a házigazdák, a közönség és a fellépők dolgát. Ez senkinek sem jó. A fesztiváltanács tagjai és azok a szakosított civil szervezetek, amelyek érdekeltek a kérdésben, kidolgoztak egy koncepciót, így jövőre néhány dolog módosul. Nem végzünk szelektálást, de feltételként szabjuk, hogy a Durindóra és a Gyöngyösbokrétára csak azok a csoportok nevezhetnek be, amelyek községi vagy regionális találkozón is részt vettek. Ezt a Fesztiváltanács határozatban fogadta el - mondja dr. Szöllősy. Ezt a megszigorítást azért tartották fontosnak bevezetni, mert a községi és a körzeti találkozókon szakemberek értékelik a produkciókat, és adott esetben tanácsokkal, javaslatokkal látják el a csoportokat. Ezeket a szemléket február végéig kell majd lebonyolítani, vagyis az együtteseknek lesz idejük a szakemberek által javasoltakat beépíteni az előadásba.
- A módosítástól azt várjuk, hogy így nem lesznek ad hoc előadások. Eddig ugyanis nagyon sok volt az esetleges műsorszám. A változtatással a minőséget is biztosítani tudjuk. Az első évben ez egyeseknek jelentős problémát okoz majd, de úgy gondoljuk, szükség volt erre a módosításra. Nem az a célunk, hogy kevesebb legyen a fellépő, hanem az, hogy felhívjuk a csoportok figyelmét arra: tudatosan készüljenek a produkciókra.
A háromnapos rendezvény keretében a Hegyalja utcában népzenei, világzenei koncertekre is sor kerül: a Napra, a Karaván és az Üsztürü együttes is fellép a közép-bácskai településen. Emellett számos kísérőrendezvény is lesz: a megnyitó előestéjén, csütörtökön bemutatják a Régi hegyesi képeslapok című kiadványt, melyet a fesztivál során meg is lehet vásárolni. Ezenkívül lesz kézimunka-kiállítás az iskola kiállítási csarnokában, vasárnap, a Gyöngyösbokréta napján, az iskola előtti parkban pedig felavatják Mátyás király szobrát, Simor Márton magyarországi szobrász alkotását. A fesztivál alatt egy standon jutányos áron lehet majd megvásárolni a fellépők CD-it, illetve videóit. A rendezvények helyszínei: a színházterem, ott szervezik meg a Durindót; az iskolaépületben a kiállításokat; a Gyöngyösbokrétát a Hegyalja utcában, a Dombos fest színhelyén (rossz idő esetén a Gyöngyösbokréta is a színházteremben lesz megtartva).

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..