home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
A Duna Televízió filmbemutatóval emlékezik meg a kommunista diktatúrák áldozatairól
MTVA
2018.02.22.
LXXIII. évf. 8. szám
A Duna Televízió filmbemutatóval emlékezik meg a kommunista diktatúrák áldozatairól

A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapján, február 25-én tűzi műsorára a közmédia Szász Attila Örök tél című alkotását, amely a szovjet munkatáborok elhallgatott világát mutatja be.

Huszonnyolc évet kellett várni arra, hogy egy ilyen film létrejöhessen, amely valóban kinyitja a Gulágról való ismeretek kapuját. A Gulág Emlékbizottság támogatásával készült alkotás hitelesen mutatja be, hogy mi történt ezekben a kényszermunkatáborokban”– emelte ki Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a filmet bemutató keddi sajtótájékoztatón az Uránia Nemzeti Filmszínházban

A Félvilág és A berni követ alkotópárosa Szász Attila rendező és Köbli Norbert forgatókönyvíró új történelmi drámája Havasi János Lánykák, az idő eljárt című novelláját feldolgozva, megtörtént eseményeken alapul.  „Nagyon büszke vagyok a filmre, az alkotótársaimra, és különösen a színészekre, mert az egy külön filmet megérne, amekkora odaadással és elkötelezettséggel játszottak” –  vallja  a rendező.

Az Örök tél története 1944 decemberében kezdődik, amikor szovjet katonák egy dél-dunántúli sváb faluból elhurcolják a munkaképes nőket három hét kukoricatörésre. Irén (Gera Marina), aki férjét várja haza a frontról, abban a tudatban válik el kislányától és szüleitől, hogy hamarosan újra találkoznak.  Ám a megszállók a falubeli asszonyokat marhavagonokban egy szovjet munkatáborba szállítják, hogy ott embertelen körülmények között a helyi szénbányában dolgozzanak. Irén itt találkozik Rajmunddal (Csányi Sándor), aki segít a nőnek túlélni a tábori borzalmakat. 

A második  világháború végén a győztes Szovjetunió katonai és belügyi szerveinek foglyaként kétszázötvenezer férfit és nőt hurcoltak Magyarországról a Gulág és Gupvi kényszermunkatáborokba. De azok, akik évekkel később végül hazakerültek a rabságból, nem beszélhettek szabadon a velük történtekről. A film 423 millió forintos támogatással valósult meg a Gulág Emlékbizottság legnagyobb volumenű vállalkozásának eredményeképpen.

Hátul Skuta Vilmos fotográfus (b2), Szász Attila rendező (b3), Döbrösi Laura (b4), Gera Marina (b5), Csányi Sándor (b6), Für Anikó (j7), Fehérvári Norina (j6), Kiss Diána Magdolna (j4), Farkas Franciska (j3), Orosz Ákos (j), a film főszereplői, és Köbli Norbert forgatókönyvíró (j5), elöl a további női szereplők az Örök tél című filmről tartott sajtótájékoztatón az Uránia Nemzeti Filmszínházban 2018. január 30-án (MTI-fotó: Kovács Tamás)


Az Örök tél című film a Pannon TV műsorán 2019. december 25-én 20.35-kor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..