home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
A Cifrázó tánccsoport készül az első bemutatkozásra
Zséli Ágnes
2018.12.12.
LXXIII. évf. 50. szám
A Cifrázó tánccsoport készül az első bemutatkozásra

Törökbecsén évről évre mind többen ropják a néptáncot. Kicsik és nagyok egyaránt érdekesnek találják a néphagyomány ápolását, így a bánsági faluban jelenleg 73-an táncolnak.

Szeptembertől az ovisok is csatlakoztak a Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület táncosaihoz. A kicsik heti kétszer örömmel járnak az egyesület székházában tartott próbákra. A foglalkozásokon énekelnek, gyermekjátékokat játszanak, és ami lényeges, tánclépéseket tanulnak. Vannak tapasztaltabbak is, akik örömmel kísérik el húgukat, öccsüket. Közös bennük, hogy mindannyian ismerik a népdalokat.

A másodikos Erős Lilla lelkesen dicsekedett, hogy ő már régebb óta néptáncol, de most minden alkalommal elkíséri a kisöccsét, Zsombort, s a legkisebbekkel is gyakorol. Már mindannyian a karácsonyi műsorra készülnek, ahol ők is bemutatják mindazt, amit a próbákon tanultak.

Az ötéves Nagy Noémi csillogó szemekkel beszélt arról, hogy szeret barátkozni, társalogni, de főként énekelni. Az összejövetelen tanult népdalokat odahaza a szüleinek, nagyszüleinek is előadja.

— Örülünk, hogy gyermekeinknek megadatik a lehetőség, hogy tovább ápolják őseink örökségét — jegyezte meg Melinda, Noémi édesanyja. Úgy gondolja, a tánc több szempontból is jót tesz a kisleányának, hiszen ez a foglalkozás testileg és lelkileg is hozzájárul gyermeke fejlődéséhez.

— Az ovisok toborzását a nyár folyamán kezdtük meg, amikor több alkalommal is játszóházat szerveztünk — jegyezte meg Fábián Mihályfi Elvira, aki három éve oktat néptáncot és éneket a törökbecsei Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesületben. Emellett ő maga is a Csalogató néptáncegyüttes tagja. Mint mondta, a bánsági településen a legkisebbek és a nagyobbak több csoportban táncolnak.

— A játszóházak sikerének köszönhetően az ovisok mind többen jönnek. Jelenleg már tizenhatan vannak, aminek nagyon örülünk, és reménykedünk benne, hogy a létszám a jövőben is növekedni fog. Ami azt illeti, erről meg is vagyunk győződve, hiszen a kicsik körében nagy az érdeklődés a népi hagyományok iránt. A próbákon népi játékokat és énekeket tanulunk, illetve jól kimozogjuk magunkat. Az összes csoporttal hetente kétszer, hétfőn és szerdán próbálunk, kivéve a nagycsoportot, melyet Cseszák Balázs és Cseszák Korcsik Anikó tanít. Ők vasárnaponként találkoznak. A Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület égisze alatt öt tánccsoport működik, ami a kis szórványmagyarságunkhoz képest rendkívül szép szám. A csoportok közül a legidősebb a tizenöt éves Csalogató, melyet az általános és középiskolásokat felölelő Hajdina követ. Az Apróka tánccsoportban felsősök ropják, akik már nem is oly aprókák, viszont a név megmaradt, mivel alakulásukkor kicsik voltak. A Parapácsban alsósokkal foglalkozunk, és nagy örömünkre az idéntől az ovisokat felölelő Cifrázó csoporttal is. Rájuk máris büszkék vagyunk, hiszen azt bizonyítják, hogy Törökbecsén a népi hagyományoknak volt, van és lesz jövőjük.

Az ovisokat felölelő Cifrázó tánccsoport első alkalommal december 16-án, a karácsonyi műsorban lép fel a törökbecsei közönség előtt a községi Művelődési Ház nagyszínpadán.


A szerző felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..