home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A Betlér-kastély ...
Martinek Imre
2011.01.12.
LXVI. évf. 2. szám
A Betlér-kastély
   ...

A Betlér-kastély
Betléri látképA felvidéki Gömörország Betlér-kastélyában először az uralkodói lakosztállyal kezdtük a szemlét, nem pedig a cselédlakással! Talán ennek köszönhetően nem őrködött sem mögöttünk, sem felettünk a lopásoktól óva intő, gondolataink rejtett zugába is belélátó Oculus...

A Betlér-kastély
Betléri látkép

A felvidéki Gömörország Betlér-kastélyában először az uralkodói lakosztállyal kezdtük a szemlét, nem pedig a cselédlakással! Talán ennek köszönhetően nem őrködött sem mögöttünk, sem felettünk a lopásoktól óva intő, gondolataink rejtett zugába is belélátó Oculus Dei. Igaz -- ez nem vitás! --, lehettek bárhol térfigyelő kamerák. Drágállottuk a fényképezési díjat. Mi több, a XVIII. században festett családi arcképek csarnokában egyesek zsebbe rejtett hangfelvevővel is megpróbáltak ''tarisznyázni”, viszonylag csekélyke sikerrel. Csupán a felvezető szöveg maradt fenn, amit a turisták ''házi nénii” nemcsak szlovákul és a vendégmunkások nyelven, hanem magyarul is elmondtak. Szabályosan versenyt futva az idővel. Odakünn ugyanis már a harmadik esküvői pár hatajtós rent a car fekete mercije is rágördült a kastély körüli kavicsos parkolóra. És, ugyebár, aki fizet, ráadásul többet fizet...

Kanóctalanul

Mint az alagsorban megtekinthető, csíkszentkirályi és krasznahorkai Andrássy grófi családfa is mutatja, az Andrássyak közül elsőként Andrássy Péter érkezett ide Gömörbe a Partiumból. Várkapitány volt Krasznahorkán, s azonnal megpróbált örökösödési jogokat szerezni ezekre a birtokokra. A szándék viszont csak unokájának, Mátyásnak sikerült 1642-ben, minek folytán 1711-ben Krasznahorkáról ide is költözött az első családtag, Andrássy István személyében. Utódai egészen 1944-ig tekintették lakhelyüknek a kastélyt. Az ország és a megye életében fontos szerepet játszó család a vidék bányászatának és vasiparának köszönhette gazdagságát és befolyását. A legutolsó tulajdonosok a második világháború végén Vaduzba költöztek. Feljegyeztük, hogy a kastély 1953-tól működik múzeumként, a mintegy 57 hektárnyi tájkerti, mellesleg egész éven keresztül látogatható parkja pedig 1978-tól szerepel a védett történelmi kertek listáján. A Betlér-kastély az 1989 és 1994 közötti teljes felújítása alkalmával új külcsínt kapott, amiért végül az Europa Nostra-díjat is kiérdemelte.

A kora délutáni napfényben ,,feredőző'' kastély

A kastély északi és nyugati sarkain egy-egy középkori bronzágyú látható, amelyeket 1547-ben egy lőcsei ágyúöntő mester a krasznahorkai vár védelméhez készített. S persze a kastély homlokterében gazdagon permetező szökőkút vízcseppjeinek csillámai vagy a beltéri tanösvény mentén csevegő Sajó fodrai fölött sem lehet oly egyszerűen napirendre térni. Mindezt látni kell!

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..