home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A 15. péterváradi bulicunami
Pásztor-Kicsi Gergely
2015.07.27.
LXX. évf. 29. szám
A 15. péterváradi bulicunami

15 years of sharing love — ez volt az idei Exit Fesztivál szlogenje. 15 éves tehát Újvidék egyik büszkesége, a fesztivál, melynek idejére elárasztják a város péterváradi oldalát a szórakozni vágyó külföldi fiatalok, a szórakozni vágyó belföldi fiatalok, a keresni vágyó jegyüzérek és kémcsövespálinka-árusok, valamint a fesztiváli hangulat.

Az Exit az idén tizenhat stage-dzsel, azaz színpaddal várta a fesztiválozókat. A változatosságra nem lehet panasz, kisebb-nagyobb mértékben a (nyugati kötődésű) zenei műfajok mindegyike megjelent így vagy úgy. A legtöbb zenekar azért beilleszthető volt valamiképpen a pop—rock—techno triász valamelyik tagjába. 

Mindjárt az első napon az Eagles of Death Metal (mely a nevével ellentétben nem death metalt játszik) a Main Stage egyik legjobb buliját adta. Energikus és egyszerű, de nem fantáziátlan zenéjén kívül ez sokban a tagok, különösen a frontember, Jesse Hughes ökörködésének volt köszönhető.

A fesztivál legjobban várt koncertje cím egyértelműen a Motörheadé. Motörheades pólók, motörheades pólók mindenütt — mondhattuk az első két nap fesztiválozóira nézve, az emlegetett pólók ugyanis úgy elözönlötték a várat, mint a Facebookot a szivárványos profilképek. Maga a koncert is nagy „durranás” volt, a zenekart az ikonikus kalapjában éneklő frontember, Lemmy Kilmister ikonikus kopottságához képest is erősen megkopott hangja sem mentette meg a falrengető sikertől. Olyan meg igazán ritkán van, hogy egy rockkoncert legemlékezetesebb figurája a dobos legyen, mint itt Mikkey Dee. Hogy Lemmy a világ legjobb dobosaként mutatta be, azt nem lehet csak a részrehajlás számlájára írni.

De nem csak a rockzenészeké a világ, már az első napon óriási embertömeget vonzott Emeli Sandé vagy éppen a Clean Bandit is, teljesítették is szépen, amit vártak tőlük, a második napon pedig Tom Odell alkotott hasonlóan jót.


Emeli Sandé

Egy ilyen fesztivál jó az előítéletek irtására is: John Newmant (akivel eddig valahogy elkerültük egymást) a plakátja alapján valami angol Kis Grófónak néztem, de kiderült, hogy inkább Freddie Mercuryhoz hasonlít, legalábbis az energikusságában és a koncert kidolgozottságában.

A rengeteg stage között volt egy reggae-re szakosodott is, de valamiért itt kizárólag DJ-k léptek fel, pedig már nagyon jó lett volna egyszer egy igazi reggae-zenekart látni itt fúvósokkal meg ami vele jár. Azért a reggae-rajongók helyzete sem volt reménytelen, a reggae és a hardcore szimbiózisát megvalósító belgrádi Eyesburn zenekar például egy jó kis bulit csapott a Fusion Stage-en, és a Future Shock Stage-en az újvidéki Drum` N` Zez is kitett magáért.

Az idei Exitre két magyar zenekart hívtak meg. Egyikük a magyarországi Middlemist Red, melyet jelenleg a legígéretesebb magyar zenekarként tartanak számon, és mely megnyerte a Deezer fiatal zenekaroknak kiírt világversenyét (a csapatról a 34—35. oldalon olvashatnak bővebben). A másik zenekart szinte be sem kell mutatni: ez a vajdasági Subway, és metalcore-t játszik. Mindkét zenekar sajnos eléggé rossz időpontot kapott (mindkettő koncertje még sötétedés előtt befejeződött), így nem mozgathatott meg tömegeket, de aki ott volt a koncerteken, az láthatóan élvezte.

Manu Chaónak természetesen nem voltak ilyen gondjai, a fellépése a fesztivál egyik csúcspontja volt. Óriási tömeg gyűlt össze, és rengetegen énekelték együtt Manuval a spanyol nyelvű dalokat, a tömeg szinte egy emberként ugrált, táncolt. Nem találok megfelelő dicsérő szavakat, talán elég annyit mondani, hogy Manu Chao az Manu Chao.


Manu Chao (Szerda Zsófi felvételei)

Az idei Exiten a hangerősítés sajnos nem mindig volt tökéletes, fesztiválszerte többször előfordult, hogy a magas hangok dobhártyaszaggató erősséggel szólaltak meg. Persze ez abból is következett, hogy a stage-ek egymás hangját is kénytelenek voltak elnyomni, de azért fizikai fájdalmat talán mégsem kellene okozni a közönségnek.

Eddig nem is beszéltünk a technóról, pedig alighanem éppen abból volt a legtöbb. Az MTS Dance Arenába, melyhez legalább annyi néző fért, mint a Main Stage-hez (ha nem több), éjjel kettő-három körül — amikorra az olyan nagy neveket időzítették, mint például Hardwell vagy Martin Garrix — rendszerint nemigen fért be ember, és a helyzet reggelig hasonló maradt.

Érdekes, meghökkentő színfoltja volt a fesztiválnak a harmadik napon fellépő RTS-nagyzenekar, mely teljesen hagyományos nagyzenekari dzsesszt játszott. Tökéletesen kilógott a fesztivál többi fellépőjéből, de ennek ellenére (vagy éppen ennek köszönhetően) a közönség meglepően jól fogadta. Azt hiszem, annyi dzsesszélvező punkot még életemben nem láttam, mint aznap este.  

A több mint ezer fellépő előadón kívül is akadt program a fesztiválon, és nem csak az ingyenmasszázs (bár a végigállt vagy -táncolt koncertek után az sem rossz): vitaesteket tartottak az OPENS State of Exit területén olyan témákról, mint az interkulturális párbeszéd vagy a gyerekek szexuális nevelése, felvilágosítása. A kevésbé intellektuális élvezetekre vágyóknak sem kellett csalódniuk, hiszen aki akart, annak az Explosive Stage mellett középkori vívásra is volt lehetősége (persze nem igazi kardokkal), és még a „kockákról” sem feledkeztek meg, hiszen a várban egy videojáték-sátor is helyet kapott.

Ahogyan az lenni szokott, a fesztivál falain kívül megjelentek az utcazenészek is, akik: a) elkezdték felhangolni a befelé özönlő tömeget, b) a kifelé tartóknak aláfestő zenét szolgáltattak a hazaúthoz. Az egyik gitárosban mintha Manu Chaót ismertem volna fel...

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..