home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
6 dolog, melyet eddig nem tudtál a Ponyvaregényről
Salvai Ramona
2018.02.16.
LXXIII. évf. 6. szám
6 dolog, melyet eddig nem tudtál a Ponyvaregényről

Csaknem huszonnégy éve, hogy a mára már kultfilmmé vált Ponyvaregényt először vetítették a mozik az Egyesült Királyságban.

Csaknem huszonnégy éve, hogy a mára már kultfilmmé vált Ponyvaregényt először vetítették a mozik az Egyesült Királyságban. Bemutatásakor megosztotta közönségét, ma viszont már egyértelműen filmtörténeti alapműként tartjuk számon. Számos díjat kapott, a készítőknek világszerte a legnagyobb elismeréseket osztották ki. A filmzene még Tarantino alkotói munkásságán belül is a legismertebbek és legkedveltebbek között szerepel. A párbeszédekből idézgetünk, a szereplők karakterével — vagy legalábbis szarkasztikus, humoros, sajátos gondolkodású egyéniségeivel — pedig titkon még annak ellenére is azonosulunk, szimpatizálunk vagy valamilyen értelemben együttérzünk, hogy valójában bűnözőkről van szó. A Halloween- bulik nélkülözhetetlen részvevői a Mia és Vincent karaktereibe bújó párok. A Ponyvaregény-es pólók pedig éppen olyan gyakoriak lettek mostanság a fast fashion boltok kínálatában, mint a Nirvana-, Guns’n’Roses- vagy AC/DC-pólók. Nem arról van szó, hogy a filmklasszikus vagy a legendás zenekarok követői ellepték a plázákat, sokkal inkább arra következtethetünk, hogy menő lett viselni ezeket a darabokat. Függetlenül attól, hogy egyébként rajongói vagyunk, vagy sem egy-egy filmnek vagy zenének. Ez az igazi rajongókat persze általában felháborítja, viszont a kultúrtörténeti jelentőséget egyúttal validálja is.

Számos olyan film van, amely jelmezválasztásával egy korszak öltözködési szokásaira és hagyományaira is hatott. Így azon túlmenően, hogy Ponyvaregény-es pólókba bújhatunk, a főszereplők, különösen Mia Wallace karakterének megjelenése is hatott és hat a divat alkotóira, illetve követőire is. Az alábbiakban néhány keveset emlegetett behind-the-scenes érdekességről olvashattok, mely egyaránt érinti a filmgyártás folyamatait és vizuális világának alakulását is. Garantált kedvcsináló lesz az ünnepélyes újranézéshez!

 

Rendezői kívánságlista vs. végleges szereplőgárda

A film sikeréhez nagymértékben hozzájárult a kivételes szereplőgárda. Mia Wallace (Uma Thurman), Jules Winnfield (Samuel L. Jackson) és Vincent Vega (John Travolta) karaktere ikonikussá vált. Éppen emiatt nem is gondolnánk, hogy a rendező eredetileg egy egészen más csapatot képzelt el a főszerepek eljátszására. Csak néhány példa: Jules szerepére szóba került Eddie Murphy, Mia szerepére Bridget Fonda, Vincent akár Gary Oldman is lehetett volna, Pumpkin szerepére pedig Tim Rothot Johnny Depp követte a listán.

Tarantino később ezt nyilatkozta: „Csak azért, mert valaki sztár, nem feltétlenül akarják az én rajongóim és az ő rajongói azt, hogy együtt dolgozzunk. Van egyfajta színész, aki az én fajtám, és nagyon-nagyon fontos, hogy hogyan alakítanak egy-egy karaktert.”

 

Betsey Heimann—Tarantino-kollaboráció

A jelmeztervező Betsy Heimann nem először dolgozott együtt Tarantinóval. Az 1992. évi Kutyaszorítóban (Reservoir Dogs) című film forgatása során már bebizonyosodott, hogy jó csapatot alkotnak. Így talán nem is meglepő a főszereplők megjelenésében felfedezhető hasonlóság. Heimann így mesélt erről: „Szóval Mia... Ennél a karakternél úgy gondoltam, hogy ő egy valóban cool csaj, igazi bad girl, a férje egy nagymenő gengszter, aki teljesen izolálja őt mindenféle szórakozási lehetőségtől. Úgy éreztem, hogy a Kutyaszorítóban egy női figurája is lehetne. Együtt alkottuk meg a karaktereket. És azt mondtam Quentinnek, hogy Vincent és Jules is ilyenek. Egy nagyon rövid galléros, jól beszűkített öltönyt képzeltem el Sam Jacksonra, mert Jules olyan, mint egy szónok. Vincenten azonban egy gyűrött vászonöltönyt akartam látni, hogy a hosszú hajával meg a fülbevalójával olyan hatást keltsen, mintha ugyanabban a ruhában aludna, élne.”


Mia Wallace és a korabeli divat

Betsey Heimann elmondása szerint nagyon szoros költségvetésük volt, ezért több kreatív megoldást is alkalmaztak. Például előkép nélküli volt Uma Thurman rövidített szárú nadrágja, az ingjét is ők kreálták, valamint az az alatt viselt bandeau sem volt éppen divatban akkoriban.

 

A Chanel cipők

Az egyetlen dolog, melyet Heimann kölcsönzött, az egy pár arany slipper volt, melyet Uma viselt. Ezt a Chaneltől szerezte be, és azért volt különösen fontos, mert azt jelképezte, hogy Mia gazdag. A stábnak egyébként még fizetnie sem kellett a cipőért, mert a mintakollekció része volt.

 

Old school western shopok és Schott motorosdzseki

Amellett, hogy bizonyos darabokat maga a jelmeztervező kreált vagy szabott át, érdekesség még, hogy a legkülönlegesebb helyekről gyűjtötte be őket. Például Vincent nyakkendőjét és egy régebbi Levi’s nadrágot is így szerzett be. Tarantino elképzelésére pedig egy olyan Schott dzsekit keresett Butch számára, mint amilyent Nick Nolte is viselt a Who’ll Stop the Rain? című filmben. Egészen klasszikus darab, mely semmi divatosságot nem sugall.

 

A manga mint inspirációs forrás

Az Eric Stoltz által alakított Lance viselte Speed Racer-póló is ikonikus darabja a film jelmezkészletének, és ugyancsak Tarantino és Heimann együttműködésének sikerességéről tanúskodik. Közösen néztek manga rajzfilmeket, amikor a jelmeztervező előállt a rajzfilmjelenet felhasználásának ötletével. Hamar kiderült, hogy Tarantinónak van is egy ilyen pólója. A fakó, szürke színű fürdőköpennyel párosítva pedig a megjelenés tökéletesen ráillett Lance karakterére.


Képek: Dazeddigital.com, Pinterest.com

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..