home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
45 éve a nézők szolgálatában
Tóth Lívia
2013.01.09.
LXVIII. évf. 2. szám
45 éve a nézők szolgálatában

Születésnapot, a vajdasági magyar televíziózás fennállásának negyvenötödik évfordulóját ünnepelte a Vajdasági Televízió magyar szerkesztősége. A jeles eseményt alkalmi programmal tették emlékezetessé az Újvidéki Rádió M Stúdiójában

A stílusosan 45 percig tartó összeállításról, melyben Varga-Haszonits Zoltán, Magyarország belgrádi nagykövetségének képviselője, Pásztor Bálint és Sándor József parlamenti képviselő, Pásztor István és Bojan Pajtić, a tartományi képviselőház és kormány elnöke, Korhecz Tamás, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Siniša Isakov, a VRTV vezérigazgatója, Binder Aranka, a barcelonai olimpia bronzérmese és számos közéleti személyiség, kolléga köszöntötte az egykori és jelenlegi munkatársakat, a nézők helyszíni közvetítést láthattak. Megelevenedett az a történelmi pillanat is, amikor Fejős István alapító főszerkesztő 1968-ban, újév napján először szólt a képernyőről anyanyelvükön az akkori Jugoszlávia magyarságához. 

A Napjaink, a Halló, TV!, a Barázda, a sport, a művelődési és az ifjúsági műsorok több évtizedes múltra tekintenek vissza, de a szerkesztőség az elmúlt években új, azóta már közkedveltté vált adásokkal színesítette a kínálatát.

— Hosszú, időnként igen rögös utat jártak be a magyar nyelvű televíziózás úttörői, tisztelt elődeink, akikre ma is megbecsüléssel és hálával emlékezünk, hiszen ők alapozták meg szerkesztőségünk hírnevét — hangsúlyozta Buda Hajnalka, a magyar nyelvű tájékoztatási műsorok felelős szerkesztője. Tevékenységükről, terveikről a következőket nyilatkozta:

— Mi is azt valljuk, hogy az indulástól a nyolcvanas évekig tartó időszak volt az aranykor, de minden korszaknak megvan a maga szépsége és kihívása. Korábban, amíg nagyobb volt az ország, többfelé járhattunk, de most is igyekszünk felkeresni a Vajdaságon kívül élő magyarokat. Vannak fiatal munkatársaink, akiknek hatalmas a lendületük, szerencsére még mindig nem a pénz az első kérdés náluk. A lelkesedés továbbra is töretlen ebben a szerkesztőségben, én pedig ezt becsülöm a legjobban, mert így születnek a jó műsorok. Az újságíróknak élniük kell azzal a lehetőséggel, hogy felkutassák nemcsak a szakmában rejlő szépségeket, hanem a mindennapok örömeit is.

Jelenleg 35-36 személy — huszonhatan állandó munkaviszonyban, a többi tiszteletdíjért — készíti a havi 3200 perces magyar programot, melyben a híradók mellett tizennyolc különféle stílusú műsorral jelentkezünk. Természetesen tartalomban és külszínben egyaránt újítani kívánunk, és azt is szeretnénk, ha a híradóinkban sokkal több helyszíni kapcsolás lenne. A műsoridőnk egyébként nem csökkent, sőt, a kilencvenes évekhez viszonyítva bővült is. Most például a Paletta című adásunkkal, melyben a nem magyar ajkú nézők feliratozva láthatnak válogatást a legérdekesebb riportjainkból, „betörtünk” az első csatornára is.

• Ön szerint konkurenciát jelentenek egymásnak a térségünkben működő magyar tévék?

— Én nem vagyok az egészséges konkurencia ellen, de ki is egészíthetjük, segíthetjük egymást. Számunkra elsődleges szempont a nézők tájékoztatása, tanítása, szórakoztatása és jókedvre derítése. Ha ezt sikerül elérnünk, akkor azt hiszem, teljesítettük azt a küldetést, amiért itt vagyunk.

Kartag Nándor nyugalmazott szerkesztőt az Újvidéki Televízió krónikásaként is emlegetik, mert az ő nevéhez fűződik a szerkesztőség első 35 évét összefoglaló monográfia. Sajnos, a kötet bővített folytatását még nem sikerült megjelentetni, de talán az ötvenedik évfordulón a kezünkbe vehetjük.

— Negyven évet töltöttem az Újvidéki Televízióban, csak a kezdő csapatban nem voltam benne, és az a négy év meg nyolc hónap hiányzik, amennyit a Képes Ifjúságban dolgoztam. Mivel van összehasonlítási alapom, egy lényeges különbségre hívnám fel a figyelmet. Mi annak idején hivatást láttunk ebben a szakmában, nem ismertük a munkaidő fogalmát, reggelig vágtunk, aztán rohantunk le Belgrádba, mert saját stúdió híján onnan közvetítették a műsort. A későbbiekben azt tapasztaltam, hogy sokan már csak egyszerű munkahelyként fogják fel az újságírást. Annak viszont örülök, hogy a mostani fiatal gárda, amely elsősorban lányokból, fiatalasszonyokból áll, a viszonyulásával a mi hivatástudatunkra emlékeztet engem.

Bizonyára más eltérésekről is beszélhetünk, például a manapság jellemző felgyorsult televíziózásról.

— Én ezt szövegharapásos módszernek nevezem, amikor az alany válaszából, fejtegetéséből kivesznek egyetlen, lehetőleg minél rövidebb mondatot, és egyáltalán nem tartom jónak. Ez a módszer óriási veszélyt és manipulációs lehetőséget rejt magában, mert nem biztos, hogy a választásunk helyes volt, és az elhangzott rövidke nyilatkozat a beszélgetőtársunk valós véleményét tükrözi. Úgy gondolom, egy percben nem lehet fontos eseményekről hitelesen beszámolni.

Az Újvidéki Televízió ma is és az elmúlt időszakban is igyekezett eleget tenni a közszolgálatiság követelményének. Vajon mennyire sikerült ez?

— A közszolgálatiság egyik követelménye, hogy az adás minden korosztályhoz szóljon és minden műfaj képviselve legyen benne. Sajnos, a kínálatunk időnként elég foghíjas, mert a korábbi időszakot, amikor nagyszerű gyermekműsoraink, saját gyártású filmjeink, színházi közvetítéseink, szórakoztató, oktató- és dokumentumműsoraink voltak, még nem sikerült teljes egészében visszaállítani. 

A VRTV magyar szerkesztőségének 
HONLAPJA
és FACEBOOK-OLDALA 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..