home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
2400 éve született Arisztotelész
Helena Omerović
2016.12.11.
LXXI. évf. 49. szám
2400 éve született Arisztotelész

November végén a Szabadkai Városi Könyvtár szervezésében megünnepelték Arisztotelész születésének 2400. évfordulóját, illetve a Crepajac házaspár, Ljiljana (szül. Stanojević) és Ljubomir születésének 85. évfordulóját.

A rendezvény a Szabadkai Városi Könyvtár Facebook-oldalán volt meghirdetve pályázatként (okt. 21-étől nov. 21-éig). A könyvtár közzétett egy általános felhívást, mely szerint ezt az évfordulót olyan személyekkel szeretné megünnepelni, akik fontosnak tartják Arisztotelész örökségét, és beküldik az általa ihletett vagy neki ajánlott munkájukat digitális formában. A pályázat ünnepi jellegű volt. A művészi kidolgozású üvegplaketteket és diplomákat a záróünnepségen adták át. Azoknak, akik nem voltak jelen, utólag továbbították.
 
A záróünnepségen a Szabadkai Városi Könyvtár olvasótermében Hristić Zoran jeles zeneszerző szerzeményét, a Sveti Roman Melodot a szabadkai szerb pravoszláv templom vegyes kórusa és a szabadkai Garden Quartet kamarazenekar adta elő. Ezután a műsor háziasszonya, Cvetić Jelena könyvtáros üdvözölte a jelenlevőket, bemutatta a zsűritagokat, majd felolvasta a Szerbiát az UNESCO-ban képviselő iroda levelét is, melyben Tatarac Jasmina méltatta a Szabadkai Városi Könyvtár igyekezetét az ünnepség megszervezése kapcsán. A rendezvény élő közvetítését a Facebookon Kiss Bernadett és Lukić Strahinja tette lehetővé. Nekik köszönhetően ez az ünnepség a könyvtárunk első ilyen jellegű műsora.

Elsőként a zsűri elnöke, dr. Krcić Štefket akadémikus mutatkozott be, utána pedig a többi zsűritag: prof. dr. Czékus Géza dékán helyettes, Savanov Sofija, a szabadkai Görög Művelődési Központ elnöke, Fleis Josip okleveles mérnök-fizikus és dr. Fleis Rita könyvtáros, a rendezvény szervezője.
A műsor keretében kiállítás is nyílt. A bemutatott köteteket a könyvtár régi és ritka állományából Jelena Cvetić, Mészáros Júlia és Fleis Rita válogatta össze. A tárlat a könyvtár katalógustermében volt megtekinthető, illetve kivetítőn és online formában is.

Ezután a díjazottak kihirdetése következett.
 
Tanulók:
 
* Aleksandra Stojković — Svetozar Marković Gimnázium, Szabadka
* Filip Stantić — Svetozar Marković Gimnázium, Szabadka
* Luka Zorić — Dušan Jerković Általános Iskola, Inđija
* Boris Stojančić — Dušan Jerković Általános Iskola, Inđija
* Dragana Vučenović — Dušan Jerković Általános Iskola, Inđija
* Anđela Prijić — Dušan Jerković Általános Iskola, Inđija
* Anastasia Segolkova — Szokratiki Központ, Szentpétervár
 
Felnőttek:
 
* Cvijetin Milaković fuvolaművész — Szabadka
* Michaela Lehr képzőművész — Ausztria
* Paul Shore egyetemi tanár — Kanada
* Boris Bim-Bad akadémikus — Oroszország (balra az ő munkája látható)
* Aleksandar Mijalković tanár — Dušan Jerković Általános Iskola, Inđija
 
Támogatók:
 
* Zoran Hristić zeneszerző — Belgrád
* Sveti Roman Melod kórus — Szabadka
* Garden Quartet kamarazenekar — Szabadka
* Artos pékség — Szabadka
* az UNESCO szerbiai kirendeltsége — Belgrád
* Sokratiki Központ — Szentpétervár
* Dušan Jerković Általános Iskola — Inđija
* Svetozar Marković Gimnázium — Szabadka
 
A műsor végén a jelenlevők születésnapi lakomán vettek részt, mely kellemes baráti beszélgetés mellett folyt. Kušan Josip fényképezett, a fordításért pedig Milan Stankovićot és Dada Markovićot illeti köszönet.
 
A rendezvényt sokan támogatták: Atelje Lukić, Agema d.o.o., Ikebana virágüzlet, Jet Express fuvarozóvállalat, Bates étterem, Hotel Best Western Gloria, Elitte Palić d.o.o., Mignon cukrászda, Darabos cukrászda, Artos pékség, Evropa pékség, Rauch Serbia d.o.o. és a Zvonko Bogdan Borászat.
 
 
 
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..