home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
16 dinár
Tóth Péter
2018.05.31.
LXXIII. évf. 21. szám
16 dinár

Már-már úgy gondoltuk, hogy az idei év a tavalyihoz hasonlóan aszályos lesz, aztán május közepén az esőfelhők mégis megáztatták a bácskai rónaságot.

A földművelők egyelőre megkönnyebbülhettek, hiszen jóformán mindenütt annyi esett, hogy a kapásnövények szépen fejlődésnek induljanak, az őszi vetésű kalászosok számára pedig a népi mondás szerint a májusi eső aranyat ér.

Ez utóbbiak esetében a hozamok kilátását az is növeli, hogy a nappali hőmérséklet is visszaesett a sokhavi átlagos szintre. Ez most nagyon fontos volt, jól jött „fentről” ez a segítség, hiszen a tavalyi aszályos év után még egy hasonló már nehezen kiheverhető anyagi hátránynak számított volna a gazdálkodóink számára. A hatása pedig az egész gazdaság területére átgyűrűzhetett volna. A tavalyi GDP-növekedést a mezőgazdaság teljesítménye viszonylag alacsony szintre nyomta le. A társadalmi össztermék 2017-ben 1,9 százalékkal nőtt az előző évihez képest. A mezőgazdaságban egy átlagos termés viszont ezt a bővülést becslések szerint körülbelül 1 százalékkal növelte volna meg, azaz 3 százalék környékén alakult volna.

A kalászosok most már akár ki is tartanak az aratásig a földben levő nedvességgel, noha a továbbiakban is aranyat érne még a májusi eső. Némelyek azonban most már nem is annyira a csapadékhiánytól, hanem inkább az alacsony felvásárlási ártól tartanak. Ha viszont a világpiaci helyzetet nézzük, ettől talán most nem kell félni. Vagy mégis? A belpiaci túlkínálat nemegyszer írta felül már a világpiaci árakat. Hiába drágább például a nyugat-európai tőzsdéken a gabona, ha a hazai kistermelő csak az itteni felvásárlóknak tudja eladni, akiknek az az érdekük, hogy minél olcsóban vegyék meg. Szerbiában az idén mintegy 680 000 hektáron termesztenek kenyérgabonát, ami a terület nagyságát illetően az utóbbi évek rekordjának számít. A szokásosnál nagyobb raktárkészletek, az eddiginél nagyobb vetésterület és a májusi esők nyomán várható szolid termés azonban valószínűleg azt eredményezi, hogy a felvásárlók lefelé nyomják az árakat. Most állítólag „zölden” 16 dinárt kínálnak érte, viszont sokak szerint aratásban sem lesz jelentősen magasabb az ára.

A világpiacon a hazaitól eltérő trendek uralkodnak. A globális összegzések és az előrevetített trendek szerint az idei lesz a második év, amikor a gabonafélék termelése nem éri el a fogyasztásbővülés mértékét. Hatalmas készletek vannak ugyan, de ennek nyomán a felhalmozott áru apadása összességében mégis folytatódik. Az igények növekedése különösen Kínában és Dél-Amerikában intenzív. Ott a gyors tempóban erősödő kereslet nem tart lépést a gabonafélék termelésének növekedésével. A nagy exportőr országok, mint például Argentína, Brazília, Ukrajna és Oroszország számára ez a piacokon nagyobb mozgásteret nyújt, és ezt biztosan ki is használják majd az ár megnövelésére. A jövőben a gabonafélék élénkebb kereskedésére van kilátás. A gazdálkodóknak mindenképp jó hír, hogy a búza esetében megállt az évek óta tartó készlethalmozódás, a szolid ár pedig valószínűleg tartósan stabilizálódik majd a világpiacon. 2018-ban eddig a legnagyobb búzaimportőr Indonézia és Egyiptom volt, egyaránt 12,5 millió tonnával, Algéria 7,5 millió tonnát vásárolt. A legnagyobb exportőrök: Oroszország (36,5 millió tonna), az EU (29 millió tonna) és az USA (25 millió tonna). Ezen belül az orosz búza helyzete globálisan is fontos, hiszen az ország a világ legnagyobb exportőrének számít a búzapiacon. Tovább nehezíti a világpiaci helyzetet, hogy az amerikai termést szárazság fenyegeti.

Úgy látszik, a globális búzatermés csökkenni fog az előttünk álló szezonban. Erre három éve nem volt példa. A világ szinte minden térségében gyengébb terméssel számolnak. Úgy kalkulálnak, hogy a fogyasztás hat év után először lépheti át a termelés szintjét ebből a terményből. A világkészletek ezért 6 millió tonnával fognak apadni a futó szezonban, és 264 millió tonnára csökkennek, melynek a fele Kínában található.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..